#medalltsånära

Sagabiografen i Adak

Adress: Gruvvägen 33, 939 92 Adak Datum: Onsdag 14 nov 2018 - måndag 31 dec 2018 Visa karta

Adress: Gruvvägen 33, 939 92 Adak

Sagabiografen är ett fantastiskt besöksmål, helt unik i sitt slag. Låst, bortglömd och övergiven i nästan tjugofem år men är nu igen levande och öppen. Ett komplett besöksmål för alla med intresse för film, industrihistoria och inspirerande genuin landsbygdsanda. Filmfestivalen 2018 äger rum fredag - söndag 20-22 juli. Se kommande annonsering. Under sommaren erbjuds grupper guidade turer mot förbokning.

Historien bakom Sagabiografens utveckling är helt fantastisk. För att göra en lång historia oförskämt kort, så gick anrikningsarbetaren Östen Dahlbergs dröm i uppfyllelse år 1945. I hans hus öppnade Sagabiografen, som utöver filmvisning även nyttjades till andra folkkära tillställningar. Efter att konkurrensen om biografbesökarna ökat, samt att TV:n gjort sitt intåg blev det kärvare tider och 1965 stängdes biografen och Östen med familj lämnade bygden.

Låst, övergiven och bortglömd lämnades biografen sovandes i nästan tjugofem år, då portarna äntligen slogs upp igen av tack vare nystartade Sagabiografens Intresseförening. Sagabiografen i Adak är idag en tidsenlig 40-tals upplevelse, med bland annat filmaffischer från dåtidens filmer som dekorerar väggarna samt ett stort mörkt välbevarat draperi med guldstjärnor längst fram. Utöver den förtrollande utsmyckningen finns även mer att se och göra. Utställningen rörande Adakgruvan, guidad tur i Östen Dahlbergs hem eller besök i Elviramuseet med fantastisk mineralsamling är några exempel. För att inte tala om den tredje veckan i juli då det arrangeras välkänd filmfestival. Sagabiografen i Adak utgör idag ett komplett besöksmål med faktiska guldstjärnor i rockärmen.

Visa mer

Tillfällen

Datum Plats    
15 Nov
Torsdag 15 nov 2018 Malå kommun - Sagabiografen i Adak
16 Nov
Fredag 16 nov 2018 Malå kommun - Sagabiografen i Adak
17 Nov
Lördag 17 nov 2018 Malå kommun - Sagabiografen i Adak
18 Nov
Söndag 18 nov 2018 Malå kommun - Sagabiografen i Adak

Om denna aktivitet

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten